Ahad, 30 September 2012

Pulau Kukup

Assalamualaikum!

Hai3..


Semalam saya menjelajah ke: Taman Negara Johor-Pulau Kukup
     Ehem.. bila mention 'menjelajah' macam jauh sangat je.. Sebenarnya tak jauh mana pun, still dalam Johor. Kat Pontian je. Ke'femes'an Pulau Kukup ditenggelamkan oleh ke'popular'an Tanjung Piai, yang terkenal sebagai penghujung benua asia tu. Sebenarnya, Pulau Kukup is quite awesome. Kalau ada masa, datanglah..

Objektif utama ayah bawa kami ke pontian adalah untuk menghadiri jemputan. Tapi, disebabkan kami tiba awal sangat, ayah decide bawa kami jalan-jalan di Pulau Kukup. First time menjejakkan kaki kat jeti Kukup, terase macam kat beijing pulok. Ramai sanggaaatt orang, dan 90%  daripadanya ialah chinese. Kami sampai pagi, so tempat tu agak sibuk dengan lori hon sana sini, dengan terjerit-jerit, nak cepat ambik ikan daripada nelayan. OMG! Kenapa macam ni, nak balik rumah.. Pasar Ikan Pt. Sulong pun kalah

Then, naik bot. We are the only malay family dalam bot tu... Dengan pakai baju kurung nak pergi jemputan lagi, memang terserlah habis lah ke'melayuan'nya. Dalam bot, uncle tu kata nak tinggalkan kami 1 jam kat Pulau Kukup. Bila dengar, 'what? 1 jam? lamanya. Apa je yang ada kat sana'. And, we've got the answer bila kami tiba di Pulau Kukup. Fyi, tak cukup 1 jam, tapi 2 jam kami berada kat Pulau Kukup dan masa terasa cepat sangat berlalu. Suasana nyaman je. Plus dengan tak ramai tourist time tu.  Memang AWESOME ^__^



Dalam bot






Siapa yang datang sini, wajib lalu jambatan gantung ni. Owesome!



Tengah melintas jambatan, tiba-tiba ternampak binatang ni, "mama!! anak buaya!" lollz.. tu bukan anak buaya , tapi biawak.


I thought this place is better than one in Langkawi sebab tempat ni bersih daripada najis haiwan-haiwan dan tak busuk.



Di puncak menara kawalan..



Menyusuri Sungai Ular. Bayaran RM3 seorang




Melawat Kelong

 Ikan sumpit.

 Penerangan  tentang ikan-ikan yang ada kat situ.


 Ikan buntal. Sebelum ni ada kawan citer tentang ikan buntal yang orang jadikan perhiasan. Pening kepala nak imagine. How lah kan?? So, this is it! Comel+seram sikit but still nampak owesome kan? *kenapa tak spray warna pink ke, oren ke, kan nampak lagi comel.. muehehehe~

Antara kedai yang ada di Pekan Kukup.

souveniers 


Antara barang yang saya beli. Key chain kat Pulau Kukup, satu RM 3. Barang-barang lain pun murah jugak. Lebih kurang sama macam harga souvenier kat Melaka.

Read the same entry: My dad's blog

Have a nice day!

9 ulasan:

arif othman berkata...

ni ke yg ko gtaw aq ue,... n nak tye,,, next year ko x amek PA??

IliNabilah berkata...

yg aq bgtau? yg mne satu ekk?

a'ah.. aq dh konfem amek seni.. so, aq drop PA

arif othman berkata...

yg ko im fb ue..... asal x amek dedua j... soo.. ko blaja PA tuk pnohkan subjek je la ee\

IliNabilah berkata...

a'ah.. yg aq g pontian tu an

nak amek 11 subjek mcm banyak sngt.. lg pun faham2 je lh aq dgn PA mcm mne.. mse awal tahun aq ade jmpe cgu kaunseling, n cgu suruh aq blaja dulu PA thn ni. Klau nak amek seni thn depan baru start blaja

arif othman berkata...

herm....PA ukn susah "sgt"... law seni .. memerlukan kerajinan infinity.. erk.. soo.. last year exam PA ni ..cincai je la ee

IliNabilah berkata...

bila campur dengan minat yg t'amat tak susah rsenye nak rajin

x.. time aq gagal, cgu PA cabar aq, buktikan kat dia yg semua persepsi dia kat aq slh dgn cara perbaiki result PA.. so, aq struggle jgk utk sahut cbrn tu

eh, kau start pekse bila?

arif othman berkata...

haha,,,, t'amat x susah ee...haha... bagus.. sahut cbaran ue,,, nty law da score...claim hadiah bebanyak..haha..

..pekse kan stara,,soo,, ko pekse.. aq pon pekse,, p laaaa

IliNabilah berkata...

minat yg t'amat lh.. bukan t'amat x ssh

claim hdiah? gud idea^^ haha

pekse je setara, tpi jdual kn lain2..

arif othman berkata...

jadual ukan sme jgak ker... kot..

claim hadiah 3 ee... tuk ko stu... tuk aq 2... ikot hukum faraid lah ktekan