Ahad, 10 Februari 2013

Masquerade Mask

Assalamualaikum! Hello ~
IN in the house!
Rasa bosan bila cuti sekolah? Ha, meh la sini. Saya nak share something yang awak boleh buat untuk suka-suki bila tak ada benda nak buat time cuti cenggini. 

So, kita akan buat topeng Masquerade~

I just made the simple one without the 'bulu-bulu pelepah' or any ribbon.

Bahan dan alatan yang diperlukan ialah (sangat simple):
Pensel, gam, gunting, marker, penebuk lubang (tak ada pun takpe), kertas warna dan kad manila (atau kertas keras). 


Here are the steps:
1. Buat lakaran- Buka google image dan lakar lah mana-mana mask yang awak minat. Tak payah pening-pening fikir fasal design lagi~ KLIK SINI
2. Tekap di atas kertas keras- Lepas lakar, tekap lakaran di atas kertas keras/kad manila. Pastu, potong dan lekuk kan bahagian hidung kertas keras tu, mancung-mancung kan sikit. Muehehehe
3. Tampal kertas warna pada kertas keras- Tampal kertas warna ikut lekuk kertas keras. Kalau tampal kertas warna dahulu, susah untuk kita bentukkan mask.
4. Potong kertas warna- Potong ikut bentuk kertas keras.


Dan langkah yang terakhir ialah, menghias! Hias topeng ikut kreativiti masing-masing~


Gunakan penebuk lubang untukdapatkan bulatan kecik-kecik dan tampal di sekeliling mask. *Salah satu idea untuk menghias.

Kalau ada kertas kilat lebih baik, you'll make a gorgeous mask just like the real one.
Gud luck!

Have a nice day!

3 ulasan:

arif othman berkata...

pastu bwk g masjid (Y)

IliNabilah berkata...

bawak je takpe, jgn pakai

alyaclumsy berkata...

wah, kreatifnya